För att be om redigering av rättigheter på Wiki, klicka här.

Familjeträd: En forskningsresurs online

Från FamilySearch Wiki
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Länk till Svenska huvudsidan
Carl Gustav Bielkes antavla som visar hans släktband med ätterna Horn, Banér, Oxenstierna, Grip med flera.
Förvaras på Riksarkivet.

Definition[redigera | redigera wikitext]

Det finns många webbplatser på Internet som tillåter dig att publicera ditt släktträd (antavla) online gratis. Dessa platser kan vara ett ovärderligt verktyg för dig som släktforskare för att få idéer om vem som kan vara föräldrar eller syskon eller barn till någon av de personer som du forskar på. Många av dessa webbplatser är fria att söka i, även om vissa av dem tar ut en årlig eller månatlig avgift. Ofta finns det även någon form av ett meddelandesystem kopplat till deras släktträd som kan ge dig ytterligare information och tillfälle till dialog. Dock behöver man använda dessa platser med en viss försiktighet - man behöver verifiera informationen med källor innan du kan förlita dig på den i din egen forskning.

Webbplatser där du kan söka i andras släktträd[redigera | redigera wikitext]

FamilySearch - FamilyTree, en fri plats för samarbete

FamilySearch - Trees

Rootsweb eller World Connect

World  Family Tree hos Genealogy.com, webbplats med prenumeration

Ancestry.com, webbplats med prenumeration

MyHeritage, en fri plats för samarbete

WeRelate, en fri plats för samarbete

www.wikitree.com , en fri plats för samarbete med personliga säkerhetsfunktioner

Familypedia.wikia.com

Generationstation.com

Biografiska böcker

Genealogytoday

Wikipedia

Cyndislist - länksamling, skapa egen genealogi-hemsida

Se upp för information utan bifogade källor[redigera | redigera wikitext]

Ofta har människor bara tittat igenom dessa släktträd och beslutat att personer, datum och platser som de hittat är korrekta, och sedan lägger de till den informationen till sina egna släktträd utan att kontrollera huruvida informationen är korrekt. Om de uppgifter som du hittar på en webbplats inte har en källa bifogad eller bara säger något i stil med: "Anteckningshäfte nummer 2," se upp, den informationen kan vara felaktig. När en ägare av ett släktträd kontaktas beträffande viss information som de har publicerat, kommer de regelbundet återkomma med svaret att de fann dessa uppgifter på någon annans släktträd. Med andra ord, de vet inte om deras information är korrekt, de har helt enkelt kopierat någon annans eventuellt tvivelaktiga offentliggörande av uppgifterna.

Kontrollera efter konsekvens på datum och platser[redigera | redigera wikitext]

Många gånger finns det uppenbara felaktigheter i de släktträd som läggs ut på nätet. Till exempel kan man finna inkonsekvenser mellan platser i födelse- och dop-fälten. Om någon är född i en församling i X-län i början av 1800-talet, så lär barnet troligen inte vara döpt i något annat län eller land, t.ex. i USA några dagar (eller månader eller år) senare. Titta också efter andra makar. Det är tveksamt att en man är gift med en kvinna i ett län och har flera barn med henne, samtidigt bor i ett annat län och är gift med någon annan, även om deras namn är lika. Det är också viktigt att kontrollera datum i varje fält. En man som dog år 1793 kommer inte gifta sig 1801 och få ett barn år 1803. I vissa släktträd, kan födelseuppgifter av barnen i en familj ses hoppa fram och tillbaka mellan två olika län (eller t.ex stater i USA). Det är mer än troligt att familjen inte hålla på och flytar fram och tillbaka mellan de olika länen (eller staterna) med några få års mellanrum, särskilt om det är i början av 1800-talet eller tidigare. Att skapa en tidslinje med alla händelser är till stor hjälp för att se datum och platser för människorna i en familj. Du kommer att kunna få en överblick om det finns inkonsekvenser när det gäller datum och/eller platser. Plus att du kan använda tidslinjen för att veta var du ska leta i arkivdokumenten för att se om folk verkligen levde i området vid den tidpunkten.

Anledning till att ladda upp ditt familjeträd på Internet[redigera | redigera wikitext]

Nyligen, på ett webinar från Ancestry.com fick man lära sig hur man använder sektionen med släktträd på deras hemsida. Läraren uppmuntrade deltagarna att gissa på datum och platser och förhållandet mellan människor i deras antavleblad. Han fortsatte med att förklara att syftet med sektionen för släktträd var att hjälpa dig få reda på mer information om dina förfäder. När du laddar upp den information som du har, antingen genom en GEDCOMfil eller genom att skriva in det på hemsidan manuellt, kommer sökmotorn på webbplatsen börja leta efter matchande poster för dig att titta vidare på. Sedan kan du titta på dokumenten och korrigera ditt släktträd. Detta verkar vara ett underbart verktyg och den bra nyheten är att du inte behöver ha en betald prenumeration för att ladda upp ditt personliga släktträd, men du behöver en prenumeration om du vill titta på de (dokument-)poster som hittas för dig. En annan anledning tilll att de föreslår dig att ladda upp ditt träd, även om det inte är korrekt och komplett, är att det finns en plats där andra användare kan kommentera innehållet i trädet och ge dig korrekt och kompletterande information om de har det. En tredje anledning till att ladda upp ditt träd är att dela med dig till andra, de uppgifter som du redan har hittat. Läraren fortsatte med att varna för att dessa träd är avsedda att användas av andra, men bara som språngbrädor för att bistå dem i deras sökande efter sina förfäder. Det finns många webbplatser där du kan ladda upp ditt släktträd och flera av dem är gratis.

Webbplatser där du kan ladda upp ditt släktträd[redigera | redigera wikitext]

Hur man använder den information som finns på släktträd online[redigera | redigera wikitext]

Du kan börja med att titta på de folkräkningar som finns för landet samt födelse-, död- och vigsel-register för den plats som anges i ett släktträd. Du kan sedan använda olika sökmotorer på olika webbplatser för att titta närmare på de människor som ingår i det trädet för att se om de verkligen är dina förfäder eller inte. Ange korrekt information och kontrollerbara källor i dina uppteckningar för familjen. Ange alla händelser som du hittar. Detta gör att du kan påbörja en tidslinje eller en kronologi så att du kan titta efter inkonsekvenser på datum och/eller platser. Du kan också skriva till ägaren av online-trädet och ge dem rätt information tillsammans med källorna om du hittar felaktigheter. De kommer också att vara tacksam för att få hjälp. Och slutligen, du kan ladda upp ditt eget släktträd med källor och korrekt information. Genom att lägga till verifierade källor till redan existerande poster i ditt släktträd kommer inte bara att göra det mer exakt, utan också hjälpa andra i sina forskningsinsatser.

Relaterat innehåll[redigera | redigera wikitext]

Utmärkt artikel