För att be om redigering av rättigheter på Wiki, klicka här.

FamilySearch Indexering

Från FamilySearch Wiki
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Länk till Svenska huvudsidan Länk till Svenska portalsidan

Indexering i Sverige[redigera | redigera wikitext]

I samband med Släktforskardagarna 2009 i Falköping påbörjades indexeringen i Sverige. Internationellt startade man redan 2006 med detta. Globalt finns det idag (2013) flera hundratusen indexerare som hjälper till att göra historiska dokument sökbara. Under 2012 var det över 358.000 personer som hjälpte till att indexera och granska och resultatet blev att över 263 miljoner uppteckningar gjordes sökbara på FamilySearch hemsida.

Varför indexera?[redigera | redigera wikitext]

I alla arkiv runt om i världen finns det många hyllmil med dokument och handlingar som inte är åtkomliga för släktforskaren. I vissa fall har dessa dokument/handlingar digitaliserats och finns som digitala bilder hos olika leverantörer. Hos FamilySearch hittar du miljontals av dessa dokument i de digitala samlingarna över historiska dokument (länk). Några av dessa samlingar har dessutom indexerats och är därmed sökbara. Under mars månad 2013 blir det över 1 miljard namn som blir sökbara genom det indexeringsarbete som skett sedan 2006. Genom att hjälpa till så ökar antalet indexerare och ännu mer uppgifter blir enkelt sökbara via Internet.

De svenska projekten[redigera | redigera wikitext]

Från starten 2009 har de Svenska projekten bestått i indexering av några Svenska ministerialböcker, nämligen födelse- och dopbok, lysnings- och vigselbok (numera äktenskapsbok) samt död- och begravningsbok. Detta arbete sker i samarbete med SVAR. I augusti 2012 började man ett projekt i samarbete med Stockholms stadsarkiv. Indexering av ett register till vissa kyrkolängder för församlingar i Stockholms stad.

Du kan på sidan för pågående indexeringsprojekt se var det indexeras för tillfället, men länkar till olika (hjälp]resurser.

Programvaran som används[redigera | redigera wikitext]

Indexering i Arjeplogs församling.

För att kunna hjälpa till att indexera behövs en programvara installeras i din dator. Länk till detta och ytterligare information finns på hemsidan (se länkar nedan). Denna programvara är anpassad för att du enkelt och snabbt ska komma igång och till din hjälp finns det en rad programinställningar man kan göra.

Programmet uppdateras regelbundet och du får då automatiskt dessa uppdateringar installerade när du använder programmet.

Möjligheter till hjälp[redigera | redigera wikitext]

Ibland kan man behöva hjälp. Det finns då olika sätt att få det. Det bästa är om man är några stycken tillsammans som hjälps åt. Då har man alltid någon i sin närhet att fråga. Uppmuntra därför några i din omgivning också att hjälpa. FamilySearch har också en sida på Facebook (se länkar) för indexerarna i Sverige. Det är ett ställe där man kan ställa frågor och få hjälp, både av andra indexerare och personer hos FamilySearch (volontärer eller personal). Det finns också Facebooksidor för andra länder där indexering pågår. T.ex. Norge och Danmark här i Norden.

Användbara länkar[redigera | redigera wikitext]