För att be om redigering av rättigheter på Wiki, klicka här.

Härad

Från FamilySearch Wiki
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Länk till Svenska huvudsidan

Historia[redigera | redigera wikitext]

Härad (översätts på engelska till Administrative County District eller i äldre termer a Hundred) kan ha sina rötter tillbaka till tidiga Germanska stammar enligt forskare under 1800- och tidigt 1900-tal. Idag anses dock hundrade- och häradsindelingen ha skapats under 900-talet, som en del i uppbyggnaden av ledungsflottor.[1] Det är en geografisk som formellt används i Danmark, England, Wales, Södra Australien, i delar av USA, Tyskland (Södra Schleswig), Sverige, Finland och Norge.

Det är oklart vad namnet "hundra" syftade på förr i tiden, men i det germanska systemet nämndes de redan AD 98 av Tacitus (i centeni). Systemet togs med norrut till Sverige av den tidiga migrationen med germanska folkgrupper.

Härad i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Härad hänvisar till en mindre jurisdiktion (juridiskt område) som i äldre tid skulle ha förknippats med en befolkningsgrupp eller till en geografisk plats med tydliga gränser. Oavsett, så började härad användas i Sverige med koppling till juridiken. Alla landskap delades i mindre områden som kallas härad i södra och mellersta södra Sverige och tingslag eller bergslag i norra Sverige. I kustområden (främst Rosslagen) kan de kallas för skeppslag. Häradet skulle använda en tingplats som platsen för att förkunna domar. Ibland hade häradet sin egen tingplats, andra gånger delades en tingplats med andra, angränsande härader. Så småningom utvecklades tingsplatsen till att bli en häradsrätt (en lokal domstol på den lägsta rättsliga nivån). I städerna kallades de för rådhusrätt. Där flera härader delade på en tingsplats kan de olikahäradena ha förenats till att bli en domsaga.

Eftersom jurisdiktionen härad har funnits i århundraden, har funktionen hos den förändrats mycket genom åren. Häraden var inblandad i insamlingen av skatter genom kontoret för häradsskrivaren och med brottsbekämpning genom kontoret för kronofogden. Distriktet en härad representerade hade politiskt inflytande genom att utse en företrädare till riksdagen. Häraden bidrog också med en plats där lokala politiska beslut kunde fattas.

Efter 1734 års lag[redigera | redigera wikitext]

Enligt Byggningabalken (avsnittet om fastigheter och kod) i 1734 års lag var en härad ansvarig för att bygga gästgivaregårdar (de värdshus som används vid resor och för post), vägar, broar och milmarkeringar (stenar). Häradet hade också tillsyn över den gemensamma mark och fisket som gav inkomst till häradet.

Rättegångsbalken (den rättsliga delen) i 1734 lag angav att en härad skulle bygga och underhålla en domstolsbyggnad, ett häradsfängelse, ett häradsarkiv, samt ha ansvaret för en häradskista (en kista som används för att lagra rättsliga handlingar och verktyg, till exempel klubban och officiella sigill). Många uppgifter ändrades eller togs ifrån häradet genom inrättandet av kommuner och kommunala förordningar 1862. Andra ansvarsområden följde allt eftersom befolkningen växte och genom den samhällsförändring som skedde under slutet av 1800-talet och in i 1900-talet.

År 1970[redigera | redigera wikitext]

År 1970 fanns det totalt 226 härader, av dessa var 6 skeppslag och 1 bergslag.

Tips[redigera | redigera wikitext]

  • Det var häradsskrivarens kontor som skapade mantalslängder, jordeböcker och tiondelänger. Häradsskrivaren var under fögderiet inom häradet.
  • Genom att känna till härad får du hjälp med att finna bouppteckningar eller andra juridiska handlingar som du eventuellt vill forska i.

Referensmaterial[redigera | redigera wikitext]

  • Clemmensson, Per och Andersson, Kjell, Släktforska steg för steg, Natur och Kultur/Fakta etc., 2005 ISBN 978-91-27-11886-7

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. Kung Eriks nyordning? Spår efter samhällsorganisation i vikingatidens Uppland, Mats G. Larsson. 1993.