För att be om redigering av rättigheter på Wiki, klicka här.

Militär indelning

Från FamilySearch Wiki
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Militär indelning är ingen allmänt vedertagen term. På FamilySearch Wiki används den bl.a. som en rubrik i de infoboxar som finns på församlingssidorna. För att varje församling listas där de militära enheter som en församling var skyldig att förse med manskap.

Sedan Gustaf Vasa's dagar hade varje församling/socken i Sverige skyldigheten att ge ett visst antal soldater eller sjömän till militären. Sektionen för den Militära indelningen är avsedd att visa de militära skyldigheterna för en församling i ett historiskt sammanhang. Till exempel var soldater från Gislöv socken skickade till att verka i Skånska Dragon-Regementet, i Haglösa skvadron eller till Södra Skånes regemente och Skytts kompani.

Tips[redigera | redigera wikitext]

  • Genom att veta vilka kompanier eller regementen som en församling försåg med män för att bli soldater/militärer hjälper det dig att följa dina förfäder som blev soldat, ryttare eller sjöman i de svenska militära handlingarna.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

  • Lars Ericson Wolke: Soldatforska! Hur jag finner mina militära förfäder, första upplagan med tryckår 2012 (ISBN 978-91-87676-63-5)