För att be om redigering av rättigheter på Wiki, klicka här.

Svensk författningssamling

Från FamilySearch Wiki
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Svensk författningssamling (SFS) är en kronologisk sammanställning av Konungariket Sveriges författningar, som utgörs av lagar och förordningar. Sveriges riksdag beslutar om lagar och de utfärdas därefter av Sveriges regering, som också fastställer förordningar. En förordning kan till exempel innehålla tillämpningsregler för myndigheter avseende en viss lag.

Då en lag utfärdas eller en förordning fastställs, publiceras den i Svensk författningssamling. Författningen får då ett unikt SFS-nummer, som består av årtalet för utfärdandet följt av ett kolon (:) samt ett löpnummer som tilldelas i kronologisk ordning alltefter utfärdandet. Exempelvis var mervärdesskattelagen (1994:200) den tvåhundrade författningen som publicerades i Svensk författningssamling under år 1994. I juridisk text anges alltid SFS-numret på detta sätt vid hänvisning till en viss lag, med undantag av grundlagar och de centrala lagar som benämns balkar.

Även lagändringar får egna SFS-nummer, eftersom en lagändring i sig är en lag. Den redan existerande lagen behåller dock sitt ursprungliga SFS-nummer även efter ändringen och publiceras i konsoliderad form. När en lag har upphävts är det möjligt att införa en ny lag med samma namn men alltid med ett nytt SFS-nummer.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]