För att be om redigering av rättigheter på Wiki, klicka här.

Västra Mälardalens Släktforskare

Från FamilySearch Wiki
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Länk till Svenska huvudsidan Länk till Svenska portalsidan

Västra Mälardalens Släktforskare (VMS) är en förening som bildades 2001. Föreningen har nu i mitten av 2012 nästan 400 medlemmar och har som mål att främja släkt- och historieforskningen i regionen Västra Mälardalen med huvudorterna Köping, Arboga och Kungsör. Med historieforskning menar föreningen historien kring medlemmarnas förfäder och den bygd där medlemmarna har sina rötter eller andra platser som är intressanta. Föreningen är ansluten till Sveriges Släktforskarförbund.

VMS anordnar träffar där medlemmarna till exempel visar hur man kan använda olika källor i sin släktforskning (mikrokort, CD- och DVD-skivor, register, internet etc.), hur man tyder gammal handstil eller där det pratas kring olika ämnen som exempelvis Soldater, Emigranter eller ”fader okänd”. Ibland tar föreningen hjälp av en föredragshållare utifrån, och ibland är det egna medlemmar som genomför aktiviteterna. Det anordnas också studiebesök runt om i trakten. Som exempel kan nämnas stadsvandringar, besök i kyrkor samt guidning vid historiskt intressanta byggnader och platser. Ibland anordnas resor till exempel till Riksarkivet i Arninge, Krigsarkivet, Genealogiska Föreningen eller andra släktforskningscentra.

Föreningsmöten hålls vanligen första tisdagen i månaden. För närvarande är det ”Öppet hus” en gång i månaden i Studierum 1 en trappa upp i IOGT-NTO Forum i Köping, i släktforskarrummen i biblioteken i Kolsva och Arboga samt i hembygdföreningens lokal i Kungsör.

VMS samarbetar med NBV Mälardalen, Nykterhetsrörelsens BildningsVerksamhet, och erbjuder studiecirklar i framför allt släktforskning, läsning av gamla handstilar och i dataprogrammet Disgen.

Föreningen arrangerar Släktforskardagarna 2013 den 23-25 augusti i Köping.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]