Hjälp:Spåra ändringar

Help-content.png Denna hjälpartikel kommer att guida dig när du redigerar i wikin. Se Hjälp för bidragsgivare för fler hjälpartiklar.
Besök Wiki Help Forum om du har frågor.


Använda wiki-hjälpen
Navigering
Översikt
Navigering
Sök
Söktips
Avancerad sökning
Surfa runt
På land
På ämne
Uppdateringar
Spåra ändringar
Senaste ändringarna
Bevakningslista
Anpassa
Användarinställningar
Ytterligare hjälp
Hjälp för bidragsgivare


Titta på en video-demonstration (på engelska) om hur man följer en sida och spårar ändringar.

MediaWiki erbjuder en samling av specialsidor och verktyg för att hålla koll på vad som händer i wikin, inklusive:

Den mest intresanta specialsidan är Special:Senaste ändringar. Den visar alla redigeringar, filuppladdningar, sidflyttningar, textstrykningar och andra åtgärder som är gjorda i wikin. I menyn överst erbjuds det en samling länkar för att anpassa din skärm: begränsa antalet visade ändringar, redigera antalet dagar eller begränsa den till en viss namnrymd. Du kan också dölja redigeringar som är markerade som mindre (glöm inte att stora förändringar kan flaggas/markeras av en användare som mindre ändå).

En linje på sidan för de senaste ändringarna består av flera länkar:

  • diff - visar skillnaden till föregående revidering av sidan,
  • hist - länkar till revisions-historien för sidan,
  • länken med hela sidnamnet (rubriken) tar dig till den nuvarande versionen. Om rubriken är i fet stil, indikerar det att artikeln finns i din bevakningslista.

Nästa är en flagga som beskriver typen av modifiering för artikeln:

  • N - signalerar en ny sida,
  • m - en mindre ändring,
  • b - en ändring gjord av en bot (robot).

Efter tidsstämpeln kommer en siffra inom parantes med ett + eller -. Detta avser det antal byte som har lagts till eller tagits bort. Därefter kommer användarens namn med en länk till deras användarsida och deras diskussionssida eller till deras bidrag (för användare som vill vara anonyma).

Sist men inte minst, finns det en redigeringskommentar, visas i kursiv stil, om användaren lämnade en när de gjorde ändringen.

Förbättrad visning

Help-content.png Frågor?
Besök Wiki Contributor Help Forum för att få hjälp med att bidra till Wikin.

Om du är inloggad och har JavaScript aktiverat, kan du också prova den "förbättrade" vyn. Gå bara till dina inställningar (Preferences) och aktivera "Enhanced senaste ändringarna (JavaScript)", detta kommer att göra nya förändringar show redigeringar dividerat med sidan istället för att listas separat. Du kommer nu att se artiklar som följande::

! 15:11 Släktforsknings Wiki (3 ändringar; (+4 705) historik) [Some User‎ (2×); Någon bidragsgivares namn (3×)]

Klicka bara på den blå pilen till vänster om sidans namn och tidsstämpel för att utöka information om denna sidas nyligen gjorde redigeringar, precis som de var på den vanliga utseendet. Du kan stänga av och sätta på denna förbättring efter behag, så känn dig fri att prova båda för att se vilken inställning du föredrar